Maak je school Afvalvrij

Het project ‘Maak je school afvalvrij’ is ontwikkeld als jaarproject. Inmiddels hebben een behoorlijk aantal scholen het hele programma gevolgd. Zij hebben het het predicaat ‘Wij zijn afvalvrij!’ verdiend. Het is ook mogelijk om losse onderdelen van het project in te zetten. De videolessen zijn met behulp van de lesbrief zelfstandig door de leerkracht uit te voeren. Zo lang er budget beschikbaar is kunnen de workshops ‘Lamoraal redt plastic’ en ‘Stof tot nadenken’ worden geboekt door alle scholen in de Hoeksche Waard. Voorwaarde is wel om de bijbehorende videoles in de klas te laten zien. Ook meedoen? Neem contact met ons op.

Videoles: Geschiedenis en Toekomst van Afval

Voor alle groepen is er een afvalles. Voor de groepen 3 t/m 8 is er een videoles van Professor Lamoraal. In de videoles verteld Professor Lamoraal vanuit zijn laboratorium over de geschiedenis en toekomst van afval. Hij geeft uitleg over de verschillende afvalstromen en hij zal de vraag beantwoorden wat er met het afval gebeurt. In de bijbehorende lesbrief staat een uitleg over de videoles, suggesties voor het geven van de les en een creatieve verwerkingsopdracht. Ook zal hij de klas vragen 1 of 2 Afvalredders aan te wijzen. Zo ontstaat er op school een team van Afvalredders die in de gaten gaan houden of het lukt om de school afvalvrij te maken en te houden. Voor een les over afval voor groep 1 & 2 kan Professor Lamoraal naar school toekomen. Neem contact op voor het inplannen van de les.  Bekijk de lesbrief, video en tips.

Afvalredders-team gaat aan de slag

De afvalredders komen bij elkaar voor een brainstormles door Professor Lamoraal. De Afvalredders gaan de ­ver­schillende afvalstromen binnen de school in kaart brengen. Zij verzinnen manieren om deze te verminderen en hoe ze afval op originele wijze kunnen hergebruiken. In het team zit een betrokken volwassene van de school (dit kan de directeur of leekracht zijn, maar bijvoorbeeld ook een actieve ouder) die na de eerste les nog – tenminste – twee keer met de Afvalredders samenkomt om de plannen uit te werken. Bekijk het lesmateriaal.

Kick-off Afvalvrije school

De Kick-off is een feestelijk moment als startschot van het project! We doen dit met heel de school. De kinderen weten wat het inhoudt om de school afvalvrij te worden, ze hebben inmiddels de videoles gevolgd. Het Afvalredders-team presenteert hun plannen aan de school. Na de kick-off is er een demonstratie van de machines waarmee plastic afval wordt gerecyceld. Op deze bijeenkomst worden de door de RAD ­aangeboden drinkbekers uitgereikt. Bekijk het programma.

Videoles + Workshop: Professor Lamoraal wordt Circulair

Circulair lespakket voor Groep 7 of 8

We gebruiken jaarlijks heel veel spullen. Om te voorkomen dat onze spullen vuilnis worden moeten we er anders naar kijken. Wat als wij onze afgedankte spullen beschouwen als een grondstof? Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat er helemaal geen afval meer is?
Professor Lamoraal onderzoekt in deze videoles de kansen van de ­circulaire economie, hij beschrijft cirkels en beklimt de ­circulaire ladder. We leren het verschil tussen ­recyclen en hergebruik. Met leuke opdrachten die in de klas kunnen worden uitgevoerd vraagt de ­professor de ­leerlingen om mee te denken én nieuwe producten te ­ontwerpen. Zo zorgen wij ervoor dat wij onze spullen langer blijven gebruiken en de aarde minder belasten. Bekijk het lesmateriaal.

Boek bij dit lespakket de workshop ‘Stof tot nadenken’. In deze, door 4 kunstenaars ontwikkelde workshop, gaan we aan de slag met de afvalstroom ’textiel’. Als basis gebruiken we stofstalen van meubelfabriek Montèl. Deze zijn makkelijk te vermaken tot tasje, hoesje of zakje. We pimpen het product met restjes stof, oude knoppen of draadjes wol. Twee kunstenaars komen in de klas en nemen hun naaimachine mee. De kinderen werken vooral met naald en draad. Ouderwets handwerk!
Let op: er is beperkt budget voor de workshop; zo lang de voorraad strekt! We kunnen 1 workshop per school verzorgen. Wil je de workshop inzetten? Neem contact op.

Videoles + Workshop: Professor Lamoraal redt plastic

Lespakket over plastic voor Groep 7 of 8
Met dit lespakket gaan we aan de slag met plastic. In de videoles onderzoeken we de wereld van plastic. Hoe wordt plastic gemaakt en welke ­soorten zijn er allemaal? Lamoraal vertelt ook over de milieu­problematiek en de oplossingen die er zijn. De leerkracht krijgt ter ondersteuning een lesbrief.

Bij deze les hoort de workshop ‘Lamoraal redt plastic’. We gaan aan de slag met de machines van het project ‘Precious Plastic’. Tijdens de workshop volgen wij het hele recycleproces van plastic; inzamelen, sorteren, versnipperen en omsmelten. Als eindresultaat hebben we een uniek product gemaakt. We hebben samen plastic gered van de verbrandings­oven en het materiaal heeft een nieuwe bestemming gekregen! Bekijk het lesmateriaal.

Het predikaat ‘Afvalvrije school’

Als de school aan alle projectonderdelen meedoet komt Professor Lamoraal circa een jaar na de start van het project terug op school om te kijken hoe de afgelopen periode is gegaan. Is er minder afval op school? Hebben de Afvalredders hun project kunnen uitvoeren? Dit is het moment waarop het ­predicaat ‘Wij zijn afvalvrij!’ wordt uitgereikt. 

Voor ons ligt de focus op de ­betrokkenheid van de hele school rondom afval. Daarom zijn we vooral nieuwsgierig naar het verslag van de Afvalredders over de vorderingen van hun project. Met het uitreiken van het bordje sluiten we het project met heel de school af.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven