De lessen

Videoles ‘Professor Lamoraal redt afval’

 

Voor alle groepen is er een les over afval scheiden, passend bij de leeftijd. Voor de groepen 3 t/m 8 hoort er een videoles van Professor Lamoraal bij. Voor de leerkracht is er een lesbrief. Daarin staan suggesties voor de les, uitleg over de videoles en een creatieve verwerkingsopdracht.

In de videoles zal Professor Lamoraal uitleg geven over de verschillende afvalstromen en hij zal de vraag beantwoorden wat er met het afval gebeurt. Ook zal hij de klas vragen 1 of 2 Afvalredders aan te wijzen. Zo ontstaat er op school een team van Afvalredders die in de gaten gaan houden of het lukt om de school afvalvrij te maken en te houden. Bekijk de lesbrief, video’s en tips.

Afvalredders gaan aan de slag

De eerste bijeenkomst van het Afvalredders-team wordt begeleid door een afvalcoach van Avri. De Afvalredders gaan de verschillende afvalstromen binnen de school in kaart brengen. Zij verzinnen manieren om deze te verminderen en hoe ze afval op originele wijze kunnen hergebruiken. In het team zit een betrokken volwassene van de school (dit kan de directeur, maar bijvoorbeeld ook een leerkracht, conciërge of actieve ouder zijn) die na de eerste les nog – ten minste- twee keer met de Afvalredders samenkomt om de plannen uit te werken. De begeleider krijgt hiervoor een lesbrief. Bekijk het lesmateriaal.

Inzamelen grondstoffen

De kinderen weten wat het inhoudt om een Afvalvrije school te worden. De afvalbakken worden geïnventariseerd en vervangen voor de gescheiden inzameling. De kinderen gaan aan de slag met opdrachten binnen de school om het afval scheiden in goede banen te leiden. Een afvalcoach van Avri komt tussendoor enkele keren langs om te kijken hoe het scheiden verloopt. 

Optioneel: Kom op excursie en bekijk de ingezamelde grondstoffen!

Wil je de leerlingen laten zien wat er met het afval gebeurt nadat Avri het heeft opgehaald of wil je de leerlingen meer leren over het waarom: waarom is het nou eigenlijk zo belangrijk om afval goed te scheiden? Kom het met eigen ogen bekijken. Ongetwijfeld hebben de leerlingen ook zelf wel belangrijke vragen waar ze graag antwoord op willen. Jouw school kan zich aanmelden voor een kosteloze excursie (groep 5 t/m 8). Een mooie toevoeging op het Afvalvrije School project. Wij zien u graag bij Avri! 

Voor de onderbouw klassen kunnen we met een vuilniswagen naar school toe komen. De jongere kinderen kunnen dan een kijkje nemen in de wagen en vragen stellen aan de vuilnisman. 

 

Het predikaat ‘Afvalvrije school’

Een half jaar tot een jaar na de start komt Avri terug op de school om te kijken hoe het gescheiden inzamelen gaat. Dit is het moment waarop we het predicaat ‘Afvalvrije school’ uitreiken. Voor ons ligt de focus op de betrokkenheid van de hele school rondom afval. Daarom zijn we vooral nieuwsgierig naar het verslag van de Afvalredders over de vorderingen van hun project.

 

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven