De lessen

Voorbereidende les door leerkracht

Voor alle groepen is er een afvalles, passend bij de leeftijd. Voor de groepen 3 t/m 8 hoort er een videoles van Professor Lamoraal bij. In de lesbrief staan suggesties voor de les, uitleg over de videoles en een creatieve verwerkingsopdracht.

In de videoles zal Professor Lamoraal uitleg geven over de verschillende afvalstromen en hij zal de vraag beantwoorden wat er met het afval gebeurt. Ook zal hij de klas vragen 1 of 2 Afvalredders aan te wijzen. Zo ontstaat er op school een team van Afvalredders die in de gaten gaan houden of het lukt om de school afvalvrij te maken en te houden. Bekijk de lesbrief, video en tips.

Afvalredders-team gaat aan de slag

De eerste bijeenkomst van het Afvalredders-team wordt ­begeleid door Professor Lamoraal. De Afvalredders gaan de ­ver­schillende afvalstromen binnen de school in kaart brengen. Zij verzinnen manieren om deze te verminderen en hoe ze afval op originele wijze kunnen hergebruiken. In het team zit een betrokken volwassene van de school (dit kan de directeur, maar bijvoorbeeld ook een actieve ouder zijn) die na de eerste les nog – tenminste – twee keer met de Afvalredders samenkomt om de plannen uit te werken. Bekijk het lesmateriaal.

Kick-off Afvalvrije school

Een feestelijk moment als startschot van het project! De kinderen weten wat het inhoudt om de school afvalvrij te maken.
Het Afvalredders-team presenteert hun plan aan de school. Het projectteam is aanwezig met machines waarmee plastic afval wordt gerecyceld. Op deze bijeenkomst worden, de door het RAD ­aangeboden, drinkbekers uitgereikt. Bekijk het programma.

Workshop ‘Professor Lamoraal redt plastic’

Voorafgaand aan de workshop geeft Professor Lamoraal een videoles over de wereld van plastic. Hoe wordt plastic gemaakt en welke ­soorten zijn er allemaal? Lamoraal vertelt ook over de milieu­problematiek en de oplossingen die er zijn.  De kinderen krijgen de opdracht om met de klas plastic in te zamelen. De leerkracht krijgt ter ondersteuning een lesbrief.

Een aantal maanden na de kick-off krijgt groep 8 de workshop ‘Lamoraal redt plastic’ aangeboden. We gaan aan de slag met de machines van het project ‘Precious Plastic’. We gaan unieke producten maken die speciaal voor het ­project zijn ontworpen. Er is plastic gered van de verbrandings­oven en het heeft een nieuwe bestemming gekregen! Bekijk het lesmateriaal.

Het predikaat ‘Afvalvrije school’

Een jaar na de start komen we terug op de school om te kijken hoe het gaat. Dit is het moment waarop we het ­predicaat  ‘Wij zijn afvalvrij!’ uitreiken. Voor ons ligt de focus op de ­betrokkenheid van de hele school rondom afval. Daarom zijn we vooral nieuwsgierig naar het verslag van de Afvalredders over de vorderingen van hun project.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven